VARAUDU SÄÄN AIHEUTTAMIIN SÄHKÖKATKOIHIN

Syksy tuo mukanaan puuskittaiset tuulet, jotka katkovat puita ja oksia sähköjohdoille. Talvella myös painava lumi voi toisinaan vahingoittaa sähköjohtoja. Sähkökatkoihin kannattaa varautua ennakkoon.

Vaikka kaupunkialueella sähköverkot ovatkin pääosin maan alla, on Keravalla ja Sipoossa varsinkin taajamien ulkopuolella paljon ilmajohtoja, jotka ovat alttiina erilaisille sääilmiöille. Etenkin syys- ja talvimyrskyjen puuskatuulet ja johdoille kasautuva lumi voivat vaurioittaa sähköverkkoa ja katkoa sähköjä. Yleensä sähkökatkot ovat lyhyitä, mutta myrskyjen ollessa kyseessä on hyvä muistaa, että asentajat pääsevät korjaamaan sähköverkkoa ja palauttamaan sähköjä vasta, kun työ maastossa on turvallista. Tällöin sähkökatko voi venyä pidemmäksikin.

Sähkökatkon sattuessa

Me Keravan Energialla valvomme sähköverkkoa joka hetki. Saamme tiedon kun sähköt ovat poikki, joten meille ei tarvitse soittaa ja ilmoittaa sähköjen katkeamisesta. Tarkat vikapaikat, esimerkiksi sähkölinjalle kaatuneen puun sijainti kannattaa ilmoittaa vikapäivystysnumeroomme 020 749 1600 (uusi numero 1.1.2016 alkaen 020 690 590). Sähkönjakelun tilanteen voi tarkastaa osoitteesta keskeytykset.keoy.fi.

Sähkömarkkinalain mukaan asiakkaalla on oikeus saada korvausta yli 12 tuntia kestäneestä sähkökatkosta. Keravan Energia maksaa yli 12 tunnin yhtäjaksoisista sähkökatkoista korvaukset asiakkaille automaattisesti. Korvaukset sähkökatkoista hyvitetään sähkölaskun yhteydessä.

Pitkät sähkökatkot ovat Keravan Energian alueella erittäin harvinaisia, mutta niihin kannattaa silti varautua:


  • Monissa kodin sähkölaitteissa on verkkovirran lisäksi paristo-varmennus. Tarkista aika ajoin laitteiden paristojen kunto.
  • Varaa taskulamppu ja varaparistoja sekä kynttilöitä ja tulitikkuja. Käsittele tulta varoen.
  • Paristoradiosta on hyötyä, sillä radiot tiedottavat tilanteesta.
  • Jos sähkökeskuksessa on vaihdettavat sulakkeet, varaa niitä.
  • Pidä matkapuhelimien akut täyteen ladattuina.
  • Tietokoneelle ja muille tärkeille sähkölaitteille voi hankkia UPS-laitteen, joka syöttää järjestelmään sähköä lyhyiden katkosten ajan sekä suodattaa verkkojännitteestä häiriöitä pois.
  • Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, on hyvä hankkia oma varasähköjärjestelmä, esimerkiksi maatiloille aggregaatti.
  • Sähkökatkoja korjattaessa sähköt voivat katketa ja palautua useasti.
  • Jos sähköt palauduttuaan käyttäytyvät oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, voi syynä olla nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Katkaise sähköt välittömästi pääkytkimestä varoen koskettamista pääkeskuksen metalliosiin ja ota yhteys vikapäivystysnumeroon.

Jaa tämä artikkeli
#