SALOSSA VALMISTETAAN 100 PANEELIA PÄIVÄSSÄ

Keravan aurinkovoimalatoimittajan harhaanjohtava nimi juontuu yhtiön perustajan sukunimestä. Lasse Areva perusti Saloon kodinkonemyymälän Lasse Areva Oy -nimellä vuonna 1968. Siitä kymmenen vuoden päästä yhtiö alkoi myydä ja asentaa ensimmäisten joukossa aurinkopaneeleja. Vuonna 2013 yhtiön nimeksi tuli Areva Solar. Yhtiöllä ei siis ole mitään tekemistä ranskalaisen ydinvoimalatoimittajan kanssa.

– Tällä hetkellä voidaan puhua buumista. Jos ennen vuotta 2015 Suomessa oli aurinkoenergian tuotantoa noin 10 MW, tuplaantuu tuo määrä tänä vuonna. Kaikki viittaa siihen, että ensi vuonna tapahtuu sama. Tuntuu, että energiayhtiöt ovat nyt alkaneet vahvasti kiinnostua aurinkoenergiasta ja etenkin maavoimaloista, kun ennen voimaloita perustettiin lähinnä katoille, toteaa Areva Solarin hallituksen puheenjohtaja Esa Areva.

Aurinkovoimalat uusi juttu

Suurehkoja maavoimaloita on Keravan lisäksi tulossa ainakin Hankoon, Espooseen, Saloon ja Raumalle. Yritysten lisäksi myös yksityiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita pienistä, omista voimaloista.

– Kasvu on suurta myös siksi, että tähän mennessä Suomessa ei ole ollut kovin paljon aurinkovoimaloita. Tarjouspyyntöjen määrä on suuri ja tilaamista rajoittaa oikeastaan vain taloudellinen tilanne Suomessa – ja energian edullinen hinta. Sähköpörssissä megawattitunnin hinta on ollut noin 30 €, kun esimerkiksi uudet ydinvoimalat on laskettu sen mukaan, että hinta olisi vähintään 40-50 €/MWh.

Suomalaiset paneelit parhaita

Areva Solarilla on tytäryhtiö SaloSolar, joka valmistaa Salossa omassa tehtaassa suomalaisia aurinkopaneeleja. Tuotanto on noin sata paneelia päivässä, joista suurin osa on 265-wattisia peruspaneeleja. Yhtiö tekee yhteistyötä yliopistojen kanssa ja ottaa koekäyttöön tarpeen ja resurssien mukaan uusia paneeleja tai niihin liittyviä, innovatiivisia tuotteita.

Paneelien hinnat ovat viime vuosina pudonneet sille tasolle, että ne eivät enää suuremmin laske – näillä näkymin. Kilowatin hinta kaikkine päivineen on n. 1 200-1 400 €.

– Kun Kiinan paneeleihin asetettiin polkutullit, niiden hinnat nousivat. Tuontia on jonkin verran Malesiasta ja Taiwanista. Jos puhutaan hyvistä paneeleista, hintaero kotimaisen ja ulkomaisen välillä ei ole suuri. Raaka-aineet kotimaisiin paneeleihin tulevat suomalaisilta alihankkijoilta, jotka ovat maailman ykkösiä. Tämä on tärkeää, koska annamme paneeleille pitkän takuun. Mutta hintaero on vain senteissä per watti, Areva toteaa.

Koneita Salo Solarin tehtaalla. Kuva: Areva Solar.

Jaa tämä artikkeli

Esa Areva.