PIENESTÄ KASVAA SUURTA

Kestävän elämän energiapäivässä yhteisöllisyys oli voimaa.

TEKSTI: PEKKA KARPPINEN • KUVA: ELIAS KARPPINEN

Keravan kartanolle kotiutuneen kiertotalouskeskus Jalotuksen puuhamies Lauri Helle kärräsi tuuliturbiinin osia näytille syyskuun viimeisenä lauantaina. Tee se itse -tuulivoimalan esittely sisältyi kaikille avoimen energiatapahtuman ohjelmaan.

Aalto-yliopiston järjestämällä kurssilla rakennetun turbiinin maksimituotto optimaalisissa olosuhteissa on 500 wattia eli ei kauhean paljon.

”Haluamme kokeilla täällä helppoja, ihmisenkokoisia uusiutuvan energian ratkaisuja. Tulevaisuudessa niitä voidaan ehkä skaalata isommassa mittakaavassa.”

Energiapäivä oli konkreettinen avaus Jalotuksen ja Keravan Energian kumppanuudelle, jolla edistetään energian kestävää käyttöä keravalaisten arjessa.

”Yhteistyön kautta tavoitamme lisää ihmisiä, jotka haluavat muuttaa kulutustottumuksiaan kestävän kehityksen mukaisiksi”, asiakkuusjohtaja Johanna Haverinen Keravan Energiasta perustelee.

Kiertotalouskeskuksen perustaja Anna Evilä toivoo sen kehittyvän mahdollisimman energiaomavaraiseksi. Kaupungin omistamalle kartanolle on tarkoitus asentaa tuulivoimalan ohella aurinkopaneeleita ja ilmalämpöpumppuja. Energiapäivässä esiteltiin myös kierrätysmateriaaleista valmistettu tee se itse -aurinkolämpökeräin, joka varastoi auringon lämpöä ja vapauttaa sitä huoneilmaan.

”Kun saamme sähkölaskua pienemmäksi rakennusten energiankulutusta vähentämällä, meillä säästyy enemmän rahaa toimintaan.”

Syysauringon lämmöstä päästiin nauttimaan myös kartanon luonnontilaisessa puistossa, missä visailtiin ympäristöaiheisella rastiradalla. Ritva Reponen kiersi sen lastenlastensa ja heidän isänsä kanssa. Rasteilla pohdittiin muun muassa, millainen ruoka kuormittaa ympäristöä eniten ja miten jokainen voisi vähentää kodin energiankulutusta.

”Opettavaisia kysymyksiä. Joitakin termejä piti kuitenkin vähän kääntää, että lapsetkin olisivat ymmärtäneet, mitä niillä tarkoitettiin.”

Ratkaisuja mökille ja taloyhtiöön

Vanhan päärakennuksen porstuaan oli pystytetty Keravan Energian neuvontapiste, jossa kävijät saivat keskustella asiantuntijoiden kanssa kaikesta energiaan liittyvästä. Rekvisiitaksi pisteelle oli tuotu aurinkopaneeli ja taloyhtiökäyttöön tarkoitettu sähköautojen lataustolppa.

Isännöitsijänä pienessä rivitaloyhtiössä toimiva Robert Mast oli kiinnostunut ekologisista energiaratkaisuista, erityisesti aurinkosähköstä. Hänelle selvisi, ettei lainsäädäntö vielä oikein kannusta taloyhtiöitä aurinkopaneelien asentamiseen.

”Aurinkosähköä voisi käyttää vain yhteisiin tarkoituksiin, ei asuntokohtaisesti, mutta siihen on kuulemma tulossa muutos.”

Pentti Honkanen jututti energianeuvojia sähköautojen latauksesta ja ilmalämpöpumpuista.

”Istun taloyhtiömme hallituksessa, ja siellä tulee varmasti ennemmin tai myöhemmin keskustelua, hankitaanko latauspisteet vai ei.”

Johanna Koivisto koki neuvontatuokion hyödylliseksi.

”Ihan supermielenkiintoista! Heräsi kiinnostus selvittää itse lisää, kun tulee vaikka mökille energiatarpeita.”

Positiiviset tunnelmat olivat myös neuvontapisteen pitäjillä, Keravan Energian teknisellä asiantuntijalla Harri Kentällä ja verkkopalvelupäällikkö Aleksi Törmäsellä.

”Paneelit herättivät ehkä eniten keskustelua. Kävijät olivat aidosti kiinnostuneita ympäristöystävällisestä sähköntuotannosta ja mahdollisuuksista vähentää oman kodin energiankulutusta. Energiapäivä oli hyvä tapa kohdata ihmisiä.”

Suuren suosion saavuttivat työpajat, joihin ilmoittautuneet saivat tehdä itselleen aurinkosähkölaturit USB-liitännällä varustettujen laitteiden lataamiseen. Ohjaajana toimi rakennussarjan kehittäjä, tietokirjailija Janne Käpylehto.

Pajaan osallistunut Tiina Salesto vahvisti laturin kokoamisen olleen maallikollekin helppoa.

”Kokemus oli todella mielenkiintoinen, koska en ole aikaisemmin tehnyt mitään sähköpiuhojen kanssa ja olen kiinnostunut aurinkoenergiasta.”

Kartanon pihanurmikolla tehty pikatesti puhelimella todisti, että laturi myös toimi. ∎

Jaa tämä artikkeli
#
Jalotus ry edistää kestävää elämäntapaa yhdessä kumppaneidensa kanssa, linjaa puheenjohtaja Lauri Helle.