Mistä sähkölasku muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, sähkön siirrosta ja veroista (sähkö- ja arvonlisäverot). Nyrkkisääntö on, että kuluttajan sähkön hinnasta kolmasosa muodostuu sähköenergiasta, kolmasosa sähkön siirrosta ja kolmasosa veroista.

Sähköenergian hinnan muodostuminen

Sähköenergian myynti on kilpailunalaista toimintaa, ja jokainen myyjä hinnoittelee tuotteensa vapaasti. Sähkön hinnoitteluun vaikuttavat merkittävimmin sähkön tuotannon ja hankinnan kustannukset.

Sähkön siirtohinnan muodostuminen

Sähköverkkoyhtiöillä on ns. luonnollinen monopoli, eikä sähkön siirtoa voi kilpailuttaa. Sähkön siirron hinnoittelua ja siirtohinnan kohtuullisuutta valvoo viranomainen. Sähköverkkoyhtiöiden siirtohinnat vaihtelevat yhtiöittäin ja niihin vaikuttavat lähinnä sähköverkkojen sijainti ja yhtiöiden asiakasmäärät. Kaupungeissa sähkön siirto on halvempaa kuin maaseudulla, koska verkkoon kohdistuu vähemmän kunnossapito- ja investointikustannuksia ja niiden piirissä asuu enemmän väkeä jakamassa kustannuksia.

Miksi saan kaksi laskua?

Jos olet kilpailuttanut sähkösopimuksesi, saat kaksi eri laskua: laskun sähkön siirrosta paikalliselta verkkoyhtiöltä ja laskun sähköenergiasta valitsemaltasi myyntiyhtiöltä. Molemmat laskut sisältävät arvonlisäveron, mutta sähkönsiirtolasku sisältää lisäksi sähköveron, jonka verkkoyhtiö välittää valtiolle.

Jaa tämä artikkeli