Datahub sujuvoittaa sähkömarkkinoita

Suomessa sähkömarkkinat ovat avoimet, eli sähkön käyttäjä voi ostaa sähkönsä haluamaltaan sähkön myyjältä. Sähkönkäyttöpaikkoja Suomessa on noin 3,6 miljoonaa ja sähkönmyyjää vaihdetaan vuosittain noin 400 000 kertaa. Sulavasti toimivat sähkömarkkinat edellyttävät, että asiakkaiden henkilö- ja sähkönkäyttötiedot siirtyvät sujuvasti energiayhtiöiden järjestelmien välillä.

Tätä tiedonvaihtoa selkeyttämään ja nopeuttamaan ollaan kehittämässä energiayhtiöiden ja kantaverkkoyhtiö Fingridin yhteistä järjestelmää, Datahubia, joka tullaan ottamaan käyttöön vuoden 2022 aikana. Datahubin myötä sähkösopimuksiin, sähkönkäyttöpaikkoihin ja sähkönkulutukseen liittyvät tiedot ovat entistä nopeammin eri toimijoiden saatavilla.

Datahubin kautta tietoja tulee käyttämään noin sata sähkönmyyjää ja yli 80 sähkönsiirrosta vastaavaa jakeluverkkoyhtiötä. Turvallisen tiedonvaihdon varmistamiseksi jokainen sähkönkäyttöpaikka ja sen omistaja on voitava yksilöidä varmasti. Asiakastietojen yksilöintiin käytetään kuluttaja-asiakkaiden osalta henkilötunnusta ja yritysten osalta y-tunnusta. Joidenkin asiakkaidemme osalta nämä tiedot ovat rekistereissämme puutteelliset, ja tulemme tiedustelemaan puuttuvia henkilötietoja.

Jaa tämä artikkeli