"YHTEISKÄYTTÖ ON TOIMIVA KONSEPTI"

Keravan Energia oli mukana sähköauton yhteiskäyttökokeilussa. Minkälaisin odotuksin, asiakkuusjohtaja Johanna Haverinen?

TEKSTI: PEKKA KARPPINEN, KUVA: ANNIKA SEGERSTRÅLE-LÖTJÖNEN

”Hanke oli uudenlainen ja kiinnostava tapa tutkia, onko oman auton omistaminen pakollista kaupunkiolosuhteissa vai toimisiko yhteisöllinen ratkaisu. Mielenkiintoista oli myös kuulla havaintoja siitä, kuinka sähköautoilu sujuu käytännössä – miten arjen kiireissä pärjää latauksen kanssa ja lyhyehköillä toimintasäteillä. Halusimme lisäksi saada tietoa siitä, miten Keravan Energian julkinen latauspiste toimii pääasiallisena latausratkaisuna.”

Mikä oli teidän panoksenne hankkeeseen?

”Osallistuimme auton vakuutuskustannuksiin ja tarjosimme auton käyttäjille ilmaisen latauksen latauspisteillämme. Olimme mukana myös hankkeen suunnittelussa ja tiedottamisessa.”

Mitkä olivat kokeilun tärkeimmät tulokset energiayhtiön näkökulmasta?

”Kokeilu kertoi, että yhteiskäyttökonsepti toimii erinomaisesti, kun kaikki hankkeen osapuolet ja auton käyttäjäkunta sitoutuvat yhteisiin periaatteisiin. Kaupunkiympäristössä yhteisautoilu voi todella toimia erinomaisena vaihtoehtona omalle autolle.”

”Julkisilla pysäköintipaikoilla sijaitsevien latauspisteiden osalta on tärkeää, että kaupunki pysäköintipaikkojen haltijana pyrkii rajoittamaan muiden kuin sähköautojen pysäköintiä latauspaikoilla. Se on haastavaa erityisesti silloin, kun latauspiste sijaitsee keskeisellä ja ruuhkaisella paikalla. Latauspisteitä asentava energiayhtiö ei voi valitettavasti vaikuttaa suoraan väärinpysäköintiin muutoin kuin viemällä viestiä eteenpäin.”

”Hyvä havainto oli myös se, että arjessa toimisi parhaiten auton lataaminen kotipihassa. Tähän tarpeeseen olemmekin jo kehittäneet ratkaisuja pienkiinteistöille ja taloyhtiöille tarjoamalla kartoitus- ja asennuspalveluita. Meiltä saa omakotitalon pihaan tai taloyhtiön parkkipaikalle latauspisteen avaimet käteen –ratkaisuna helposti ja nopeasti. Meihin voi olla yhteydessä, jos asia askarruttaa.”

Minkälaisia suunnitelmia Keravan Energialla on julkisen latauspisteverkoston kehittämiseksi?

”Meillä on tällä hetkellä Keravalla neljä latauspistettä kahdessa paikassa: Asema-aukiolla sekä Urheilupuistossa jäähallin edustan parkkipaikalla. Latausmäärät ovat olleet hienoisessa nousussa. Seuraammekin tiiviisti sähköautokannan kehitystä ja tarvetta julkisille latauspisteille. Tulemme asentamaan lisää pisteitä ainakin Keravalle ja Sipooseen.” ∎

Jaa tämä artikkeli
#
Asiakkuusjohtaja Johanna Haverinen