HUOLETON KAUKOLÄMPÖ

Jos voi valita lämmitysratkaisuksi kaukolämmön, elämässä on yksi murhe vähemmän.

TEKSTI: PEKKA KARPPINEN, KUVA: ANNIKA SEGERSTRÅLE-LÖTJÖNEN

Keravalla kaukolämpöä käytetään niin kerros- ja rivi- kuin omakotitaloissakin. Isoimmat taloyhtiökohteet sijaitsevat keskusta-alueella, kun taas pientaloasiakkaat painottuvat Keravan pohjoisosiin.

”Kalevan kaupunginosassa on kokonaisia kortteleita, missä jokainen omakoti- tai rivitalo on kaukolämmössä”, Keravan Energian verkkopalvelupäällikkö Aleksi Törmänen kertoo.

Kasvupotentiaaliakin löytyy: kaukolämpöverkon varrella on noin 400 pientaloa, jotka olisi helppo liittää kaukolämpöön.

”Tarjoamme omakotiasiakkaille avaimet käteen -palvelua, jossa rakennetaan kaukolämpöliittymä ja vaihdetaan vanha lämmitysjärjestelmä uuteen.”

Sipooseen on virrannut Keravan biovoimalaitoksella tuotettua kaukolämpöä vuodesta 2017 lähtien. Nikkilässä valtaosa kaukolämpöasiakkaista asuu kerros- ja rivitaloissa.

Kaukolämpö on käyttäjälleen helppo ja huoleton ratkaisu.

”Yksittäisen kuluttajan ei tarvitse miettiä, onko hänellä polttoainetta ja kulkeeko energia, vaan lämmön tuottaminen ja siirtäminen ovat energiayhtiön vastuulla.”

Lämmin käyttövesi ei lopu, vaikka saunojia olisi enemmänkin.

Huoltovapaa systeemi

Asiakkaan päässä on vain kaksi laitetta, joissa on liikkuvia osia ja edes vikaantumisen mahdollisuus: pumppu ja säätöventtiili. Ne eivät vaadi asukkailta huoltotoimia, eikä niitä täydy uusia kuin ehkä kerran koko järjestelmän eliniän aikana.

Kotona tai taloyhtiössä on myös lämmönsiirrin, jonka käyttöikä on Törmäsen mukaan noin 25 vuotta. Elinkaaren pään häämöttäessä kannattaa ottaa yhteyttä energiayhtiöön.

”Pystymme arvioimaan laitteen kunnon katselmuksen kautta ja antamaan aikaikkunan sille, milloin siirrin voisi olla tarpeen vaihtaa.”

Jos asukkaista tuntuu, etteivät patterit lämpene kunnolla tai suihkusta ei tule tarpeeksi lämmintä vettä, voi syy löytyä kaukolämpöputken tukkeutuneesta lianerottimesta.

”Yleensä ongelma ratkeaa sillä, että poistetaan roskat sihdistä. Puhdistaminen on meidän tehtävämme.”

Uudet asukkaat eivät välttämättä tunne kaukolämpölaitteiden toimintaa ja säätömahdollisuuksia. Keravan Energialta saa puhelimitse maksutonta neuvontaa.

Vikoja kaukolämmössä ilmenee hyvin harvoin, ja silloinkin apu on lähellä. Biovoimalaitoksen valvomo on miehitettynä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Sinne voi siis soittaa vaikka keskellä yötä.

”Pyrimme selvittämään ongelman puhelimessa ja ohjeistamaan asiakasta. Tarvittaessa tulemme paikan päälle katsomaan, missä vika on.”

Lämmitysjärjestelmälle on helppo antaa uutta potkua, kun omakotitaloon tehdään laajennus tai teollisuushallin käyttötarkoitus muuttuu.

”Jos nykyisen lämmönsiirtimen teho ei riitä, vaihdetaan vain isompi tilalle.” ∎

Jaa tämä artikkeli
#
”Asiakas saa vain olla ja nauttia”, Aleksi Törmänen tiivistää kaukolämmön edut.