PÄÄKIRJOITUS

Rajuilma ennustaa töitä sähköyhtiölle

Vuonna 2011 riehunut Tapani-myrsky aiheutti ympäri Suomea pitkiä, jopa useita vuorokausia kestäneitä sähkökatkoja. Sen myötä heräsi julkinen keskustelu sähkökatkojen suitsimisesta lain voimin. Vuonna 2013 astui voimaan uusi sähkömarkkinalaki, joka velvoittaa sähköyhtiöt rajaamaan luonnonolosuhteista aiheutuvien sähkökatkojen keston kuuteen tuntiin taajama-alueella ja 36 tuntiin haja-asutusalueella. Tämä velvoittaa käytännössä kaikki Suomen sähköverkkoyhtiöt parantamaan sähköverkkojensa vikasietoisuutta. Aikaa vaatimusten saavuttamiseen on annettu vuoteen 2028 asti. Laki myös edellyttää, että vuonna 2019 verkkoyhtiöiden asiakkaista 50 % on uusien vaatimusten piirissä.

Meillä Keravan Energia -yhtiöissä tilanne on hyvällä mallilla. Keravan sähköverkon maakaapelointiaste on jo nyt maan parhaita - noin 90 %. Sipoossa ei kaikkea verkkoa kannata maakaapeloida harvan asutuksen vuoksi, mutta sielläkin lain vaatimuksiin päästään määräaikaan mennessä.

Verkon säävarmuuden jatkuvasta parantamisesta huolimatta kaikkia sähkökatkoja ei voida täysin estää. Viimeisin harmaita hiuksia aiheuttanut tilanne syntyi elokuussa, kun Kiira-myrsky iski voimalla Etelä-Suomeen. Erityisesti Sipoossa se aiheutti suuria tuhoja katkomalla sähköpylväitä ja kaatamalla puita sähköjohdoille. Suurhäiriön sattuessa sähkökatkoja lähdetään korjaamaan aina suuruusjärjestyksessä. Se vika korjataan ensimmäisenä, joka vaikuttaa isoimpaan osaan sähköttömiä asiakkaita. Tästä syystä haja-asutusalueiden talot joutuvat olemaan sähköttä pisimpään. Kuitenkin väkemme tekee töitä tauotta, kunnes viimeisellekin asiakkaalle on saatu sähköt palautettua. Lue, kuinka Penttien perhe pärjäsi 28 tuntia ilman sähköä.

Johanna Haverinen
Asiakkuusjohtaja

Jaa tämä artikkeli
pääkirjoitus